Zuzana Artimová 29.05.2021

Vzdelaný gavalier, ktorý vždy vedel potešiť rýmom

O svoje osobné spomienky na vzácnu osobnosť básnika a prekladateľa Viliama Turčányho, ktorý zomrel 10. mája, sa podelil riaditeľ Spolku svätého Vojtecha Ivan Šulík a PR manažérka Spolku svätého Vojtecha Martina Grochálová.
Vzdelaný gavalier, ktorý vždy vedel potešiť rýmom
Marian Veselý 29.05.2021

K organovej improvizácii v liturgii

Obecenstvo organových koncertov sa vždy poteší, ak umelec zaradí do repertoáru improvizáciu alebo ňou prekvapí na záver ako prídavok.
K organovej improvizácii v liturgii
Ľudovít Malík 29.05.2021

Román Quo vadis má 125 rokov

Na jar roku 1896, teda pred 125 rokmi, vyšiel v Krakove román Henryka Sienkiewicza Quo vadis. Kniha mala okamžitý úspech, čo bolo spôsobené najmä tým, že čitatelia už poznali jej obsah, keďže bola po častiach vydaná v periodikách – vo varšavskom Gazeta Polska, krakovskom Czas a poznanskom Dziennik Poznański.
Román Quo vadis má 125 rokov
Zuzana Artimová 22.05.2021

Už je s Dantem v raji

Stretla som v živote množstvo ľudí – slávnych, známych, osobnosti, celebrity. Stretnutie s majstrom Viliamom Turčánym však bolo osobité. Spoznala som niekoho, o koho existencii som vedela z učebníc. Fakt, že je to legenda slovenskej prekladovej tvorby, bol druhoradý. V prvom rade bol Vilko – ako sme ho v redakcii familiárne volali – človek. Obyčajný, normálny, slušný a najmä dobrotlivý človek. A ešte: bol hlboko veriaci.
Už je s Dantem v raji
Pavla Lazárková Trizuljaková 15.05.2021

Vertikála v myslení a diele Alexandra Trizuljaka

Životné a umelecké cesty sochára Alexandra Trizuljaka (15. máj 1921 – 15. október 1990) boli poznačené dobou, v ktorej žil, formované osobnosťami z prostredia katolíckej inteligencie i zo sveta umenia. Vnútornou hybnou silou mu však bola láska: k rodine, životu, spoločnosti, práci, vlasti a predovšetkým k Bohu.
Vertikála v myslení a diele Alexandra Trizuljaka