Blažej Belák 17.04.2021

Najväčšie problémy súčasného kresťanstva

Najnovšia kniha Jána Maršálka Spoločnosť bez svetla s podnázvom O súmraku našej kultúry a civilizácie (Post Scriptum, Bratislava 2020) prichádza v čase vzbĺknutia pandémie, ktorá akoby chcela podčiarknuť všeobecnú podmienenosť existenčných, kultúrnych a civilizačných súvislostí, na ktoré nesmieme zabúdať.
Najväčšie problémy súčasného kresťanstva
BONTONFILM . 01.04.2021

Film o jednom z najväčších zázrakov novodobej histórie si budú môcť Slováci vychutnať online už na Veľkú noc

Fatima. Pokojné, nenápadné mestečko v strednom Portugalsku sa stalo dejiskom udalostí, ktoré zmenili tvár 20. storočia. Tajomné svedectvo troch detí viedlo k tomu, že dnes toto ani nie osemtisícové mesto navštívi ročne 6 až 8 miliónov pútnikov. O tom, čo sa vo Fatime pred viac ako 100 rokmi odohralo, rozpráva rovnomenný film, ktorý minulé leto dosiahol skvelý úspech v slovenských kinách.

Film o jednom z najväčších zázrakov novodobej histórie  si budú môcť Slováci vychutnať online už na Veľkú noc
Monika Zumríková Kekeliaková 27.03.2021

Orchester výkrikov i tlmených slov

Meno Paula Claudela (1868 – 1955) žije v slovenskom literárnom a kultúrnom priestore už takmer celé jedno storočie. Čitateľ pozná v slovenskom preklade časť z Claudelovej poézie, jeho eseje o verši a náboženstve, ale aj výber z dramatickej tvorby autora. Aktuálne vyšla v slovenskom preklade Jána Švantnera Claudelova Krížová cesta, ktorú básnik napísal v roku 1911. Predstavuje poslednú časť zbierky Corona benignitatis anni Dei (1915).
Orchester výkrikov i tlmených slov
Edita Bugalová 20.03.2021

Biskupskú vysviacku sprevádzal bohatý umelecký program

V priebehu uplynulého storočia prešlo Slovensko mnohými pozoruhodnými míľnikmi vo svojom vývoji, nie všetkým sa však dostalo všeobecne poznanej historickej reflexie. Patrí k nim aj udalosť, od ktorej vo februári uplynulo sto rokov – vysviacka prvých slovenských biskupov. Tento významný akt bol výsledkom nielen dvojročného úsilia slovenských rímskokatolíkov, ale najmä vážneho rozhodnutia pápeža Benedikta XV.
Biskupskú vysviacku sprevádzal bohatý umelecký program
Tomáš Harbuľák 13.03.2021

Kľaknime na kolená

Farnosť sv. Alžbety Uhorskej v Košiciach prináša v tomto pôstnom čase publikáciu s azda najaktuálnejším názvom: Kľaknime na kolená. Flectamus genua. Podtitul knihy znie: Zamyslenia ku vstupným modlitbám omšovej liturgie Pôstneho obdobia v nedele a na Veľký piatok.
Kľaknime na kolená